Kiemen

Dag 1 – Weken

Zelf zaden kiemen is echt een leuke aanrader! Is het niet prachtig hoe zaden openbarsten en nieuw leven laten ontluiken? Ik hou ervan dit proces te volgen en krijg er maar niet genoeg van. Het is telkens weer verwonderlijk  hoe leven ontstaat. Een ander prettig bijverschijnsel van kiemen is dat iedereen het kan, om het even of je op een piepklein studiootje woont, jong of oud bent, je hebt er geen speciaal of duur materiaal voor nodig, het is makkelijk en opwindend. Maar het allerbelangrijkste aan kiemen is; het is levend voedsel dat jou tot leven brengt!

Toegevoegd aan smoothies, slaatjes of patés, voorzien ze ieder gewoon gerecht van die zachte crunch waar je soms naar snakt en  ja, optimale gezondheid. Eén kleine waarschuwing echter; overeet je niet in kiemen. Eén kop per dag geeft je meer goeds dan je je kan voorstellen. Omdat kiemen beginnend leven zijn moeten ze zich ook beschermen tegen overdaad. Dat doen ze via toxische stoffen. Als je elke dag grote porties kiemen verorbert kan je daar wel eens last van krijgen. Maar laat je zeker niet afschrikken door hun toxines want met mate gebruikt zijn kiemen van onschatbare en onvervangbare waarde!

Waarom ze zo uitzonderlijk voedingrijk zijn? Omdat ze alle elementen bevatten die een plant nodig heeft om tot ontwikkeling te komen. Ze zijn ontzettend rijk aan koolhydraten, proteïnen en olie. Eens gekiemd worden deze bestanddelen omgevormd tot aminozuren en natuurlijke suikers zodat de plant kan groeien. Als je de kiemen dus eet alvorens ze hun echte groei inzetten ,geven ze hun levenskracht door aan jou via een massa enzymen. Kiemen zijn een essentieel onderdeel van een raw food dieet en zou dat eigenlijk in iedere keuken moeten zijn. Laten we dus beginnen met die schatjes te ontkiemen.

Zonnebloempitten na 1 nacht weken

Ook al is kiemen kinderspel, toch moet je een basisregel in acht nemen om succesvol te zijn. Zaden hebben duisternis nodig om hun krachten te doen ontluiken. Als je moeite hebt om die kleine staartjes te laten tevoorschijn komen, denk dan gewoon even na over hoe zaden kiemen in de natuur. Meestal zijn ze bedekt door een dekentje grond waaronder ze al hun krachten verzamelen om hun kopjes boeven de grond te steken. Boots zo goed mogelijk hun natuurlijke omstandigheden na door de zaden met een donkere handdoek af te dekken of ze weg te zetten in een donkere plaats of kast op kamertemperatuur en je zal zien dat dit het grote verschil maakt. En nu even vanaf het begin beginnen.

WAT KAN JE KIEMEN?

Alle eetbare zaden zoals alfalfa, zonnebloempitten, pompoenpitten, rode kool, fenigreek, selder, haver, radijsjes, prei, look, noem maar op.

Granen zoals tarwegras, gerst, quinoa, boekweit, rogge, gierst en rijst.

Peulvruchten vragen wat meer tijd om te kiemen omdat hun wanden harder zijn. Maar linzen, mung bonen en kikkererwten zijn het wachten waard.

WAT HEB JE NODIG?

  • Om het even welke glazen bokaal kan je al op weg helpen. Zoek enkele grote bokalen uit. Later kan je nog een kiemset aanschaffen zoals je hier ziet.
  • Een kaasdoek en een rubberen band of rekker om het doek op zijn plaats te houden tijdens het uitlekken.
  • Of je kan een kiemzak gebruiken wat in feite neerkomt op een nut milk bag om melk te zeven. Je kan zelf heel makkelijk een zak maken van een kaasdoek.
  • Organische zaden, granen en zaden van peulvruchten.

DAG EEN

Dag één

  • Het enige dat je die eerste dag hoeft te doen, is 1 à 2 soeplepels zaden in een bokaal onder (bron)water te zetten. Als je peulvruchten weekt, gooi er dan wat meer in, ze zetten niet zo hard uit als zaden.
  • Als je ze ‘s avonds onder water zet kan je de volgende ochtend verder gaan. Donker zetten op kamertemperatuur.

DAG TWEE

Alfalfa, Zonnebloempitten en Tarwegras Dag Twee

  • De volgende ochtend spoel je alles heel goed en zet je de bokaal ondersteboven boven een schoteltje. Zo kan al het water eruit lekken en riskeer je geen schimmels. Zo wegzetten in het donker en op kamertemperatuur.
  • Spoel de zaden 2 à3 keer per dag. Als het erg warm is, spoel vaker. De zaden moeten fris blijven ruiken.
  • Afhankelijk van het soort zaad zal je merken dat sommigen al beginnen te ontluiken.

DAG DRIE

Dag Drie

  • Blijf spoelen en zet telkens ondersteboven en donker weg.
  • Sommige zaden zullen nu klaar zijn, andere willen nog een dagje extra.

DAG VIER

Alfalfa Dag Vier

  • Hebben je kiemen leuke staartjes? Dan zijn ze klaar om in het licht te komen!
  • Zet de bokalen op een licht, zonnig plaatsje op de vernsterbank en laat ze het zonlicht opzuigen.
  • Je zal zien hoe snel de fotosynthese zich voltrekt en de kiemen groen kleuren. Dit is pure chlorofyll, immense power!
  • Laat ze een hele dag in het licht staan tot ze groen zijn. Berg ze dan op in een afsluitbare doos en zet weg in de koelkast.
  • In de koelte stoppen ze met groeien en blijven ze tot een week goed. Maar hoe sneller je ze eet, hoe meer je hun kracht voelt!

Is het niet wonderbaarlijk hoe we leven kunnen laten ontspruiten?!

Zonnebloemkiemen